Pohjanmaan pamaus 25.-27.5.2018

Pohjanmaan Pamaus järjestettiin Ilmajoen Riistavallissa toukokuun viimeisenä viikonloppuna ja ilmathan suosivat.

Kaitsu, Lasse, Jyppä ja minä tapasimme Ylöjärvellä kauppakeskus Elon parkkipaikalla. Matkareitti oli Kuru, Alavus, Peräseinäjoki ja Ilmajoki. Selvisimme matkasta kolmella pysähdyksellä joista viimeinen oli Alavuden aakkosilla. Sinne on luultavasti helppo ajaa jos tulee Alavuden keskustasta, mutta noilta pääteiltä kun sinne poikkeaa on monta käännöstä ennenkuin skootteri on mittarikentällä. Enkä ollut mielipiteeni kanssa yksin. Tällä pysähdyksellä Jypän samalla viikolla ostetut aurinkolasit vahvuuksilla hajosivat laseja normaalisti päästä otettaessa. Alavudelta ajoimme pysähtymättä Ilmajoelle jossa meitä jo odottelivat järjestäjät Leena, Juha ja Elina. Myös Make Hesasta joka tuli paikalle itsekseen, omia reittejä, oli paikalla ja kuvasi meidät ratsujemme selässä Riistavallin portilla.

Että maistui Elinan keittämä hernekeitto hyvältä. Oikeista herneistä keitetty ja höystetty jauhelihalla, NAM. Syötyämme olikin jo Juhan lämmäyttämä sauna kylpykunnossa. Riistavallissa on yöpymistilat viidellekymmenelle, ahdasta ei siis ollut. Majoitusvaihtoehtoina oli 3 hirsimökkiä ja päärakennus. Me Jypän ja Kaitsun kaa hikoilimme ekan yön päärakennuksen vintillä ja ei ollut kylmä. Ikkunat olisi kyllä saanut auki, mutta missään ikkunassa ei ollut sääskiverkkoa, niinpä pidimme lävet kiinni ja kärsimme. Ajolenkin jälkeen siirsimme kamamme keskimmäiseen mökkiin joka oli jäänyt tyhjilleen.

Ennen ajolenkille lähtöä paikalle tuli Saku Alavudelta. Hän oli ollut yön töissä, niin ei voinut osallistua koko viikonloppuun.

Ajolenkki oli Navin mukaan 206,5km ja siihen mahtui monenlaista. Alkuun ajelimme Kyröjoen vartta nauttien Pohjalaisista maisemista. Isossakyrössä tutustuimme Ginin ja Viskin tekoon, kävimme tehdasvierailulla KyröDistilleryCompany:ssä, Leena oli järkännyt meille ihan oman opastetun kierroksen. Tislaamo toimii entisessä Isonkyrön Osuusmeijerissä ja työllistää n. 30 henkilöä.

Tehdaskierroksen jälkeen seuraamme liittyi Jyrki Seinäjoelta ja tällä porukalla perehdyimme Napuen taisteluun. Taistelu käytiin helmikuussa 1714 ja siinä ruhtinas Golitsynin johtamat venäläiset saivat merkittävän voiton kenraali Armfeltin johtamista ruotsalaisista ja mukaan väkipakolla otetuista pohjalaisista. Taistelu käytiin n. puolen kilometrin päässä Tislaamosta ja siitä meille ansiokkaasti kertoi Kalervo Mielty. Kyllä kaikesta näki ja kuuli että Kalervo oli aiheeseen hyvin perehtynyt. Ajolenkkimme päätepiste oli Alahärmässä PowerPark. Huvilaitteisiin ei kukaan hinkunut, meidän ikäisille riitti huvitukseksi vesivessa ja jätski.

Ajolenkin jälkeen Riistavallissa odotti Elinan tekemä tooosi herkullinen läskisoosi ilman läskiä. Pienemmälläkin mättämisellä olisi nälkä lähtenyt, mutku oli niin hyvää. Sauna lämpes tietty lauantai-iltanakin.

Mökissä vietetty yö oli huomattavasti mukavampi kokemus mitä oli eka yö pätsin kuumassa vintissä.

Kotimatka: Ilmajoki-Kauhajoki-Karvia-Parkano ja siitä pikkuteitä Ylöjärvelle. Karvialla pysähdyimme Annen taidekahvilaan ja voin kyllä suositella paikkaa muillekkin. Kahvilan valikoimista löytyy sekä suolaista että makeaa ja kahvia saa yhdellä hinnalla juoda niin monta kupillista kuin kehtaa.

Mukava reissu hienossa säässä ja mukavalla porukalla. Ens vuonna uusiksi jossain muualla Pohjanmaata.

P.S Minulle joka olen Pohjois-Pohjanmaalta peräisin oli yllätys se kuinka tarkkaa tuolla lakeuksilla on se ollaanko Pohjanmaalla vai Etelä-Pohjanmaalla. Tuntuivat olevan hyvin selvillä siitä missä raja kulki ja tietkin olivat kuulemma paremmassa kunnossa toisessa. En muista kummassa. Että kyllä se totta on notta matkailu avartaa.