Museotarkastajat

20 posts / 0 new
Uusin kirjoitus
Samijukka
Käyttäjän Samijukka kuva
Museotarkastajat

Ehdotan seuran aktivoivan Vespoihin erikoistuneet museotarkastajat. Seuramme voisi kenties kouluttaa omat tarkastajat, mutta siitä varmaan pitäisi keskustella VMPK:n kanssa.

oversti
Käyttäjän oversti kuva
Helsingissä on kaksi

Helsingissä on kaksi tarkastajaa, he tuntevat Vespat hyvin. Tässä lainaus tuolta Clubi-välilehdeltä:
"Toimimme aktiivisesti myös skoottereiden museorekisteröintiasioissa. SSC: tarkastaa skoottereita yhteistyössä VMPK:n (Veteraanimoottoripyöräklubi) kanssa ja meillä on kaksi VMPK:n valtuuttamaa skootterihin erikoistunutta museoajoneuvotarkastajaa pääkaupunkiseudulla."
Muun Suomen tarkastajien Vespatuntemuksesta ei mulla ole tietoa.

hannu ö

Samijukka
Käyttäjän Samijukka kuva
Aivan. Voisi myös kertoa

Aivan. Voisi myös kertoa keitä ovat. Miten saa yhteyden, paljonko ottavat palkkiota ja vaikkapa kysymyspalstan, johon he sitten parhaaksi katsomalla tavalla vastailevat. Pitäisikö SSC:n saada etuja VMPK:lta?

SL

vespaco
Käyttäjän vespaco kuva
Museotarkistus ja SSC

VMPK:n sivuilta kopioitua:
Heikki Tikkanen Ulvilantie 7 C 21 00350 HELSINKI 040-8308307
Olli Heinonen Limingantie 53-55 C 12 00560 HELSINKI 040-725 6126
Ainakin Heikin osoite on virheellinen, mutta useimmiten tarkastus tehdään muualla kuin tarkistajan luona, joten sillä ei niin väliä.

Palkkioita ottavat normien mukaan, hinnat löytää VMPK:n sivuilta. Etuja ei tietääkseni ole, VMPK on eri kerho kuin skoottericlubi. Palkkio jakautuu sitten eri tahoille, tarkistaja saa siitä vain osan.

Omia tarkistajia on varmaan vaikeata tuottaa, VMPK kun on se virallinen taho. Joten sen kautta menisi kuitenkin.
En kyllä itse keksi mistä ne rahat, koulutettavat ja kouluttajat saataisiin, jotka hommaan ryhtyisivät. Suuri into ja osatietämys skoottereista ei riitä, pitää olla se virallinen leima ja virallinen koulutus, että kelpaisi AKElle ja vakuutusyhtiöille.

Mitään virallisia vaatimuksia ei myöskään voi asettaa, että joku olisi ja osaisi vastata täällä palstalla museokysymyksiin. Jokainen osaaja voi toki auttaa tietonsa ja osaamisensa mukaan, näinhän me kaikki pyrimme itse mukaanlukien. Kukaan ei ole oikein palkkalistoilla tällaiseen työhön, joten keneltä ei voi vaatia. Palkkarahojakaan ei taida olla. Jos vapaaehtoisia on niin sitten onnistuu!

Samijukka
Käyttäjän Samijukka kuva
"toimimme aktiivisesti myös

"toimimme aktiivisesti myös skoottereiden museorekisteröintiasioissa"

...joo unohdetaan koko juttu... anteeksi vaan kaikille kenen mieli pahoittui tästä.

SL

vespaco
Käyttäjän vespaco kuva
En tiedä kuka mielensä

En tiedä kuka mielensä pahoitti, en ymmärrä miksi joku sen nyt tekisi. Jos sinulla on hyviä ideoita, niin varmaan moni olisi kiinnostunut kuuntelemaan. Kerroin vain minkä sääntöjen mukaan joudumme toimimaan. Tässäkin voidaan asiaa lähestyä erittäin monelta suunnalta. Itse olen toiminut mahdollisuuksieni mukaan ja toivon näin muidenkin tekevän.

Samijukka
Käyttäjän Samijukka kuva
tuli lyhytsulku joka aiheutti

tuli lyhytsulku joka aiheutti kirjoitustulvan. perusajatukseni aloitetulle viestiketjulle oli:
on kulttuuriteko saattaa papan tallin ylisille jäänyt wanha skootteri takaisin liikenteeseen sellaisena kuin se joskus oli, tai muuten alkuperäisenä nätisti patinoituneena. "helpolla museoon" ei vielä auta ketään, mutta asiantuntijan apu helposti saattaisi olla ratkaiseva tekijä skootterin hankintaan. joka kylässä on VMPK:n museotarkastajia, mutta ovat koulutettuja hyvin asiallisesti useaan moottoripyörämerkkiin. nippelitietoa Vespoista ja Lambretoista ei yhdellä paikkakunnalla tarvita niinkään, mutta jos koko Suomen kattavassa SSC:ssä olisi tarpeeksi kysyntää tarkastajalle. tällä netin ja digikameran avulla tietoa voi kyllä siirtää hienosti.

tämä vakuutusmaksu on mielestäni etu, joka saavutetaan hienolla museopyörällä. tärkeämpänä pidän dokumentointia ja näkyvyyttä. sehän on museoesine, kulttuuria!

halvan vakuutusmaksun hankkiminen on väärä lähtökohta museopyörän tekemiseen. ei sillä saa joka päivä ajella.

SL

vespito
Käyttäjän vespito kuva
>halvan vakuutusmaksun

>halvan vakuutusmaksun hankkiminen on väärä lähtökohta museopyörän tekemiseen. ei sillä saa joka päivä ajella.

Olen samaa mieltä, varsinkin kun nykyään saa koko ajokauden liikennevakuutuksen alle 200 euron. Muutama vuosi sitten tilanne oli toinen, koska silloin skootterinkin liikennevakuutuksesta sai pulittaa tuollaiset 500 euroa vuodessa.

Nätisti patinoutuneetkin on nykyään mahdollista saada museokatsastettua, koska konservointi tuli noin vuosi sitten mukaan yhdeksi vaihtoehdoksi ensisöinnin rinnalle.

Kysymys tosin kuuluu, mistä sellaisia löytää? Useimmat skootterit aikoinaan jo kertaalleen tai pariin päällemaalattu edellisten omistajien toimesta. Näin on tapahtunut esimerkiksi jokaisen skootterin kanssa, mitä meikäläisen talliin on päätynyt.

***
Vespito & GL, GS, SS, Rally, Acma ja V13-projekti

Valkoinenkuolema
Juuri siksi

Jokainen alkuperäisessä maalissa oleva tulisikin säilyttää.
Kiitos viisaille konservoinnista.

vespaco
Käyttäjän vespaco kuva
koottu tietopankki

Erittäin hyvä idea! Eli keräisimme nämä tiedot kokoon kuvineen ja näitä saisi lähetettyä tarvitsijoille? Näinkö? Esimerkiksi eri Vespojen moottorit: kuva miltä se kuuluisi näyttää, moottorin sarjanumerot (mahdollisesti mikä moottorinumero on minäkin vuonna ollut), fyysisiä tietoja kuten tilavuudet ja mistä materiaalista mikäkin osa. Näillä saisi ainakin osan aasiapyöristä kiinni, niillä kun tapaa olla ihan eri moottori kuin mitä sillä mallilla kuuluisi olla. Luettelo maalien väreistä koodeineen. Mukana tietty kansainvälisistä väreistä myös tämän maan erikoisvärit. Siinä tippuisi taas osa ja varsinkin nuo kaksiväritapaukset.

Samijukka
Käyttäjän Samijukka kuva
Luettelo

sähköinen dokumentointi ja taltiointi Heikin ja Ollin tarkastuksen jälkeen. erilaisia kuvia ja luetteloita. kaikkien jäsenten luettavissa. haku ehkä malleittain. tämä on sitä tietoa jota pitää siirtää tulevien harrastajien käytettäväksi. löytyyhän sitä maailmaltakin toki.

SL

Valkoinenkuolema
Niin mielestäni hyvin

Niin mielestäni hyvin erikoista on se että mp museotarkastaja, vaikka nyt itse CZ harrastaja, voi tarkastaa kuitenkin Vespan.
Vastaisi ehkä lähinnä tilannetta missä minun pitäisi tarkastaa vm -56 Jawa. Vanhalta näyttää ja se toimii. Rengaskuvio about oikea. Eiköhän se hyvä ole ja mittojen ottoon.

Siksi Vespoille olisi periaatteessa hyvä olla aktiiviset tarkastajat.
Kokonaan toinen juttu on se että kuka siitä hyötyy? Omistaja koska tietää että pilkulleen oikein entisöity. Trafi yms. jolloin väärinkäytöksiä ei synny.
Missä mennään siis pieleen? Edelleen Jawoja hyväksytään väärin perustein jne. Jos halutaan kasvattaa museorekisteröityjen Vespojen kantaa, ei periaatteessa pitäisi olla ihan niin tarkkaan jolloin se CZ tarkastajakin kelpaisi.

Mitä tästä opimme? No emme yhtään mitään. Tarve on puhtaasti tarkoitusperäistä.
Itse haluaisin eniten kasvattaa käyttöentisöityjen kantaa. Mahdollisimman alkuperäisessä asussaan olevia pyöriä. Niitä ei todellakaan liikaa ole. Kaikki rupeavat olemaan sterilistien pilaamia entisöityjä tai sitten ei ole saanut virallista statusta tarkastajan toimesta.

tatza
Käyttäjän tatza kuva
Museorekisteröinti?

Itseasiassa olen aina joskus miettinyt jos tuon SS:ni kiikuttaisin jollekin vaikka Volkkareihin tai Mersuihin perehtyneelle museotarkastajalle. Tuo Vespa ei ole originaalissa ilmiasussaan, vaikka onkin ollut tuossa kuosissaan ilmeisesti jo 80-90 luvun taitteesta ja maalattu jokunen vuosi sitten uudelleen. Siinä on kuitenkin valmiiksi jo vanha musta kilpi ja renkaatkin ovat kuvioinniltaan museokelpoiset.

Säästäisi sievät rahat jos se läpi menisi ja jollei menisi niin eipä siinä paljoa häviäisi. Vespoihin perehtyneellä tarkastajalla tuo ei toki museoon menisi, mutta erotuksena nettimotosta löytyviin museorekisteröityihin vietkongvespoihin tämä on sentään alkuperäinen tekniikaltaan ja ollut ikänsä Suomessa... :) Muutaman pisteosan vaihdolla voisi mennä heilahtamalla läpi. Kadunmiehet ja -papat monasti aloittavatkin juttelun, että "Onpa hieno museorekisteröity Vespa sulla, mullakin oli tuollainen nuorena kollina..."

ss-180 -67 / s50 2t -08 / px-177dre -86

vespaco
Käyttäjän vespaco kuva
Tarkistusasioissa ja niiden

Tarkistusasioissa ja niiden ongelmissa voisitte myös ottaa yhteyytä VMPK:n hallitukseen ja ehdottaa heille parannusideoita tilanteeseen. Otattehan kuitenkin huomioon, että tarkistajia on rajoitetusti ja ketään tarkistajaa ei voi pakottaa menemään minne tahansa tarkistamaan jotakin mopotinta. Tämä tarkistustyö ei nimittäin ole kokopäivätyö täydellä palkalla vaan tiettyjen innostuneiden ihmisten oma panostus asian eteen. Eli löytyy tietty määrä ihmisiä, jotka osaavat tätä asiaa.

Jos esimerkiksi olette sitä mieltä, että autotarkistaja ei saisi tarkistaa moottoripyöriä, niin hyvällä perusteella asia voisi mennä jollekin päättävälle taholle ja saada hyväksynnän ja siten muutoksia aikaiseksi. Kiinnostaisiko jompaakumpaa teistä ruveta ajamaan tätä asiaa? Tekijöitä kaivataan kovasti. Clubin kevätkokouksessa voisimme vaikka yhdessä päättää asiasta ja saada asioita eteenpäin!

tatza
Käyttäjän tatza kuva
Museoon?

Ei mulla oikeastaan ollut parannusehdotuksia tai ongelmia, lähinnä oli ajatus josko itsekin hyväksikäyttäisin "aukkoa" systeemissä. Nettimoton puolella on ollut lukematon määrä laitteita myynnissä museorekisteröitynä, jotka ovat vielä vähemmän alkuperäisessä kuosissa kuin omani. Mulla ei tulisi varmasti tuon SS:n kanssa ongelmia rajoitetun ajoajankaan kanssa, kun on muitakin kulkineita tallissa. Nykyisellään hieman tympii se, että jos ajattelee sillä aina joskus vähän ajavansa täytyy se käytännössä pitää vakuutuksissa ympäri vuoden. Museopyöränä sen vakuutusmaksut olisivat todellisen käytön mukaiset, eli pyhisin torille jäätelölle ja takaisin. Ja joskus pyhänä vettä sataisi, ei tuolla mopoiltaisi eikä jäätelölläkään käytäisi.

Ehkäpä vaimokin suhtautuisi myötämielisemmin uusiin mopohankintoihin, jos jo olemassaolevien vakuutusmaksut vähän laskisivat...:)

ss-180 -67 / s50 2t -08 / px-177dre -86

vespaco
Käyttäjän vespaco kuva
Minuakin jurppii nuo "museo

Minuakin jurppii nuo "museo"pyörät, jotka eivät ole mistään kotoisin ja pilaavat koko kastin maineen. Näistä kannattaa tehdä valitus asialle osaavalle museotarkistajalle ja kertoa mistä pyörästä on kysymys ja mikä pyörässä on vikana. Tiedothan saa kätevästi myynti-ilmoituksesta. Tarkistaja voi sitten ottaa yhteyttä omistajaan ja pyytää uusintatarkastukseen. Mikäli löydetään oikeita virheitä, pyörä voidaan hylätä rekisteristä. Tällainen toimenpide on nimittäin nykyään mahdollista. Suosittelen!

vespito
Käyttäjän vespito kuva
Aukkojen tilkisemistä ainakin yritetty...

Tarkastajat Olli ja Heikki ovat useampaan otteeseen kouluttaneet VMPK-muita tarkastajia skootterituntemuksessa.

Itse on tullut läheteltyä listoja Nettimoton "museopyöristä" VMPK:n museovastaavalle ja keskusteluita on käyty. Ainakin yksi räikein tapaus on museostatukseltaan peruutuksessa/peruutettu .

Samaa valistustyötä on tehnyt myös Hasse R.

***
Vespito & GL, GS, SS, Rally, Acma ja V13-projekti

oversti
Käyttäjän oversti kuva
Kuka lie tämänkin hyväksynyt

Tässä taas yksi esimerkki museorekisteröidystä Vespasta, oikein tarunmainen hahmo (=legenda). Tuo nyt ei niin haittaa että myyjällä on cc:t ja hp:t ja oikeat numerot vähän hukassa.
Mutta ei tuollaista pitäisi museoajoneuvoksi hyväksyä, vai onko tämä sitä konservointia.

http://www.nettimoto.com/vespa/commercial/1966333

-hannu ö

vespaco
Käyttäjän vespaco kuva
Veloce

Mutta Hannu, eikö tuo ole punainen Sprint Veloce, kaiketi vuodelta 1979, jos tuo rekisteröinti on vuonna 1980? Sävy 847. Jos tuo on alkuperäinen maali, tuosta on vaikea sanoa? Polvisuojassa joku etutelineestä johtuva ylimääräinen reikä.

oversti
Käyttäjän oversti kuva
Mutkumutku

Eikö museoajoneuvossa pitäsi silti olla ehjät ohjaustangon tupit, jarupolkimen kumi, seisontajalan kumit, oikea satula, ja kuuluuko tuossa oikeasti olla mustat vanteet ja jarrurummut? emmätiiä.
-hannu ö